Huhu..atas permintaan ramai,
akhirnya aku publish jgk resepi laksa penang ala shira..
cheewahh..letak nama sendiri plak..
Bahan-bahan
1 kg laksa kering - direndam kemudian celur hingga lembut
2 liter air
1 kg ikan kembung/sardin/selayang
5 keping asam gelugur
Sedikit air asam jawa
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas
1 batang serai di titik
1 kuntum bunga kantan - di potong kecil
2 inci belacan
garam secukup rasa
Bahan Kisar
2 labu bawang besar
4 tangkai cili api
10 tangkai cili kering - direndam air panas & dikisar
(kisar dengan sedikit air hingga halus)
Bahan Sampingan
1 potong nenas - di hiris
1 biji timun - di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah - di hiris
1 ulas bawang merah - di hiris
6 tangkai daun pudina
Daun Salad
Sedikit hirisan bunga kantan
4 biji limau kasturi di belah dua
Sedikit daun selom
Cara-cara :
1. Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak.
Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2.
Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2.
2. Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
3. Kemudian masukkan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
4. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.
3 comments:
huhu.. memang best laksa 'Mak' Shira.. :) nak buat next time.. laksa jenama apa paling best?
thank you...
next nak request resipe roti jala dan kari... huhu :)
laksa jenama EKA, masa beli kena tgk betul2, sebab plastik pertama boleh jadi jenama EKA, plastik kedua jadi jenama lain, sbb packaging sama, huhuhuu
resepi nih ttinggal telur rebus ok, org yg 'lurus bendul' akan tertinggal telur rebus utk dijamu pada tetamu
dan utk pengetahuan, lengkuas utk di blend bersama2 cili kering, bukan dipotong kecik2 dalam periuk ok
sekian terima kasih
tenkiuuuu shiraaaaa...memang terbaek!
Post a Comment